50 штатів за 50 днів: Луїзіана вітає відвідувачів неповторною їжею, історією та гостинністю

Автор: Гарет Вон, співробітник політичного відділу Посольства США в Україні

Напевно, один з найхарактерніших 50 штатів Америки, Луїзіана найбільш відома щорічним карнавалом Марді Гра. Однак, подорожуючи штатом, ви дуже швидко зрозумієте, що в Луїзіані є ще багато цікавого, окрім вулиці Бурбон. Штат названий на честь короля Людовика XIV, оскільки французи першими привласнили територію Луїзіани. Коли переселенці з таких областей як Французька Акадія (тепер частина Канади) переїхали до Луїзіани, вони привезли з собою рабів з Африки і Карибського басейну – так на території Луїзіани почали розвиватися креольська і кахунська культури. Вплив французьких предків й досі можна відчути в південній частині Луїзіани – в містечку Лафайєтт новин передають французькою, всесвітньо відомі ресторани Galatoire і Café du Monde в Новому Орлеані готують креольські страви, наприклад etouffee (читається е-ту-фе) з креветками або пампухи, посипані цукровою пудрою (beignets).

Карнавал Марді Гра в Новому Орлеані

Неповторна суміш французької, іспанської, африканської і загальної культури США робить Луїзіану раєм для гурманів. Більшість відвідувачів приголомшує саме розмаїття їжі в штаті. І хоча багато людей уявляють ресторани Нового Орлеану, коли чують про Луїзіану, смачну їжу тут можна знайти в будь-якому куточку штату. Я не корінний луїзіанець, але мені пощастило багато подорожувати цим штатом. І хоча одне з моїх улюблених місць – Cameron Parish – де готують смажені креветки, можливо, і не пережило ураган Густав у 2008 році, я сподіваюсь відвідати багато інших місць Луїзіани під час моєї наступної поїздки до США.

Сендвіч Po’Boy з креветками

Новий Орлеан, безперечно, є центром луїзіанської кухні. Деякі з найбільш відомих шеф-кухарів в світі прцювали тут, в тому числі Емарід Лагассі і Поль Прюдом. Сьогодні мільйони гурманів їдуть до Нового Орлеану, аби скуштувати всесвітньо відомі сендвічі Po’Boy та випити Sazeracs в будь-якому з сотень (тисяч?) барів міста. Сендвіч Po’Boy, а також muffelatta – великий сендвіч з різноманітним італійським м’ясом в поєднанні з оливковим салатом, є найбільш відомими кулінарними творіннями Нового Орлеану. В Po’Boy сендвіч зазвичай кладуть смажені креветки, устриці або ростбіф. Замовляти його треба з листями салату, помідорами та майонезом (або без). Для сміливців в ресторанах також подають такі традиційні делікатеси кажунської та креольської кухні як кульки буден (обсмажені у фритюрі ковбаски зі свинини і рису), зельц зі свинячої голови і смажений алігатор.

Кажунська кухня

Кухня Луїзіана складається з морепродуктів. Зокрема креветки та устриці відіграють важливу роль в будь-якій кажунській і креольській страві, включаючи суп гамбо і джамбалаю – два з найвідоміших блюд Луїзіани. Раки грають, мабуть, грають найважливішу роль в луїзіанській кухні. Незважаючи на те що в Луїзіані набагато менше різновидів раків, ніж в Україні, вони також смакують найкраще, коли зварені в каструлі з гарячою водою, лимонами і кахунськими приправами і подані на вкритому газетами столику разом із кукурудзою, копченою ковбасою, картоплею і популярним в Луїзіані пивом Abita. Трохи далі від Нового Орлеану, менш ніж за годину їзди на схід від міста Лафайєт, є невелике містечко Бро-Брідж, найбільш відоме своїм щорічним фестивалем раків – подія, що здобула місту прізвисько “Всесвітня столиця раків”. Фестиваль включає музичні виступи, танці, ігри і парад – і це все на честь раків.

Звичайно ж, окрім їжі, в Луїзіані є ще багато цікавого. Від Батон-Руж до Шривпорту, від Нового Орлеана до Лейк-Чарльз, від Лафайєтту до Олександрії, Луїзіана пропонує відвідувачам приємне поєднання відпочинку, історії та гостинності. Шанувальники природи можуть досліджувати рукава річок південної Луїзіани, населені черепахами, зміями, крокодилами, птахами та іншими тваринами. Шанувальники історії зможуть відвідати форти, довоєнні особняки і плантації – або прокотитися на колісному пароплаві вгору по річці Міссісіпі. Новий Орлеан пропонує меломанам послухати місцевий блюз, джаз і унікальний музичний стиль зайдеко (Посольство США в Україні мало честь представити глядачам гурт “Terrance Simien and the Zydeco experience” під час Днів Америки у Дніпропетровську 23-26 квітня).

В Луїзіані кожен знайде щось для себе. Відвідувачі, як правило, покидають штат із бажанням повернутися якомога швидше.

Вулиця Бурбон в Новому Орлеані (Автор: Chris Litherland)
Захід сонця на болоті в піденній частині Луїзіани
Один з маєтків туристичного маршруту “Стежками афро-американської спадщини”

Залишити відповідь

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out / Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out / Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out / Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out / Змінити )

З’єднання з %s